Senioritalo

Rakennus

Ars Longa senioritalo sijaitsee Helsingin kaupungin vuokratontilla Kalasatamassa Hermannin Rantatien varrella hyvien palvelujen ääressä. Osoite on Tukkutorinkuja 6. Lähikortteleissa ovat Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, kauppakeskus Redi ja Kalasataman metroasema. Taiteilijoiden senioritalon rakennuttaa Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy, joka on taiteilijaorganisaatioiden omistama yhtiö.

Talo valmistuu tammikuussa 2020, ja asukkaat pääsevät muuttamaan helmikuussa.

Asunnot ja työskentelytilat

Asunnot on tarkoitettu taiteilijoille, ja niitä voivat hakea kirjailijat, kuvataiteilijat sekä muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta.

Rakennuksessa on 12 on yksiötä, 36 erikokoista kaksiota ja kuusi kolmiota. Lisäksi ylimmässä kerroksessa on kuvataiteilijoille, muotoilijoille tai taideteollisuusalan taiteilijoille vuokrattavat kaksi ateljeeasuntoa, joiden toinen huone toimii työskentelytilana.

Yhteistoiminta

Senioritalo toimii yhteistyössä naapuritonttien opiskelija- ja nuorisoasuntojen kanssa. Nuorisoasuntojen rakennuttaja on NAL-asunnot Oy, ja opiskelija-asunnoista vastaa Setlementtiasunnot Oy. Suunnittelun tavoitteena on ollut eri sukupolvien kohtaaminen. Niinpä kolmen tontin asukkailla on yhteiset pesula-, sauna- , kuntoilu- ja oleskelutilat, ja kulku pohjakerroksessa ja kattokerroksessa rakennuksesta toiseen on mahdollista. Kattokerrosten terassit ovat myös yhteiskäytössä.

Yhteistyössä tilataan myös huolto- ja isännöintitehtävät.

Yhteistilat

Rakennuksen pohjakerroksessa on yhteinen olohuone, jota voi varata myös yksityisiin tapahtumiin. Senioritalolla on myös pohjakerroksessa ulkoiluvälinevarastosta muunnettu oma työpajatilansa, jossa voi esimerkiksi järjestää näyttelyitä tai tapahtumia. Pohjakerroksessa on myös käytävägalleriaksi nimetty tila, jossa on näyttelyiden toteuttamismahdollisuus.

Pohjakerroksen pesulan pesukoneet, kuivausrummut ja kuivaushuoneet ovat yhteiskäytössä.

Rakennuksen kattokerroksessa sijaitsevat saunat ja yhteistilat, jotka liittyvät kattoterassiin. Terassi kiertää kaikkien kolmen tontin alueen, ja sinne voidaan myös sijoittaa istutuslaatikoita asukkaiden käyttöön.

Saunojen lisäksi kattokerroksessa on pienempi kerhotila sekä suurempi yhteistila, joka on tarkoitus varustaa kuntoiluvälinein.

Varausjärjestelmää hallinnoidaan sähköisesti.

Tilojen käytöstä ja osasta kalustusta päättävät asukkaat talon valmistuttua.

Piha

Rakennusten piha-alue on kapea, ja toimii pääasiassa kulkureittinä. Varsinaiset oleskelualueet ovat kattoterassilla. Pihan reunassa on jätteiden putkikeräysyksikkö, jota käyttävät myös korttelin muut tontit. Pihan kautta kuljetaan myös naapuritalon pysäköintihalliin.

Pysäköinti

Ars Longan pihalla on kolme pysäköintipaikkaa, jotka on tarkoitettu vieraspysäköintiin. Lisäksi naapuritontin pysäköintihallissa on kaksi autopaikkaa, jotka ovat vuokrattavissa asukkaille.

Varastointi

Jokaiselle asunnolle osoitetaan irtaimistovarasto, ja pohjakerroksessa on myös tilat polkupyörien ja ulkoiluvälineiden säilyttämiseen.

Pohjapiirustukset (avautuvat uuteen ikkunaan)

ASEMAPIIRUSTUS

KERROSTASOJEN POHJAPIIRROKSET

HUONEISTOJEN POHJAPIIRROKSET

VIEHE-KORTTELIN KATTOKERROS

VIEHE-KORTTELIN POHJAKERROS