Taiteilijatalo

Rakennus

Taiteilijatalo Ars Longa sijaitsee Helsingin kaupungin vuokratontilla Kalasatamassa Hermannin Rantatien varrella hyvien palvelujen ääressä. Osoite on Tukkutorinkuja 6. Lähikortteleissa ovat Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus, kauppakeskus Redi ja Kalasataman metroasema. Talon rakennuttaa Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy, joka on taiteilijaorganisaatioiden omistama yhtiö.

Talo valmistui tammikuussa 2020, ja ensimmäiset asukkaat muuttivat taloon tammikuun lopussa.

Asunnot ja työskentelytilat

Asunnot on tarkoitettu ainoastaan taiteilijoille, ja niitä voivat hakea kirjailijat, kuvataiteilijat sekä muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat, jotka ovat täyttäneet 55 vuotta.

Rakennuksessa on 12 on yksiötä, 36 erikokoista kaksiota ja kuusi kolmiota. Lisäksi ylimmässä kerroksessa on kuvataiteilijoille, muotoilijoille tai taideteollisuusalan taiteilijoille vuokrattavat kaksi ateljeeasuntoa, joiden toinen huone toimii työskentelytilana.

Yhteistoiminta

Taiteilijatalo toimii yhteistyössä naapuritonttien opiskelija- ja nuorisoasuntojen kanssa. Nuorisoasuntojen rakennuttaja on NAL-asunnot Oy, ja opiskelija-asunnoista vastaa Setlementtiasunnot Oy. Suunnittelun tavoitteena on ollut eri sukupolvien kohtaaminen. Niinpä kolmen tontin asukkailla on yhteiset pesula-, sauna- , kuntoilu- ja oleskelutilat, ja kulku pohjakerroksessa ja kattokerroksessa rakennuksesta toiseen on mahdollista. Kattokerrosten terassit ovat myös yhteiskäytössä.

Yhteistilat

Rakennuksen pohjakerroksessa on yhteinen olohuone, jota voi varata myös yksityisiin tapahtumiin. Taiteilijatalolla on myös pohjakerroksessa ulkoiluvälinevarastosta muunnettu oma työpajatilansa, jossa voi esimerkiksi järjestää näyttelyitä tai tapahtumia. Pohjakerroksessa on myös käytävägalleriaksi nimetty tila, johon on mahdollista toteuttaa pienimuotoisia näyttelyitä.

Pohjakerroksen pesulan pesukoneet, kuivausrummut ja kuivaushuoneet ovat yhteiskäytössä.

Rakennuksen kattokerroksessa sijaitsevat saunat ja yhteistilat, jotka liittyvät kattoterassiin. Terassi kiertää kaikkien kolmen tontin alueen, ja sinne voidaan myös sijoittaa istutuslaatikoita asukkaiden käyttöön.

Saunojen lisäksi kattokerroksessa on pienempi kerhotila sekä suurempi yhteistila liikuntakäyttöön.

Varausjärjestelmää hallinnoidaan sähköisesti.

Tilojen käytöstä ja osasta kalustusta päättävät asukkaat.

Piha

Rakennusten piha-alue on kapea, ja toimii pääasiassa kulkureittinä. Varsinaiset oleskelualueet ovat kattoterassilla. Pihan reunassa on jätteiden putkikeräysyksikkö, jota käyttävät myös korttelin muut tontit. Pihan kautta kuljetaan myös naapuritalon pysäköintihalliin.

Pysäköinti

Ars Longan pihalla on kolme pysäköintipaikkaa, jotka on tarkoitettu vieraspysäköintiin. Lisäksi naapuritontin pysäköintihallissa on kaksi autopaikkaa, jotka ovat vuokrattavissa asukkaille.

Varastointi

Jokaisella asunnolla on irtaimistovarasto, ja pohjakerroksessa on myös tilat polkupyörien ja ulkoiluvälineiden säilyttämiseen.

Pohjapiirustukset (avautuvat uuteen ikkunaan)

ASEMAPIIRUSTUS

KERROSTASOJEN POHJAPIIRROKSET

HUONEISTOJEN POHJAPIIRROKSET

VIEHE-KORTTELIN KATTOKERROS

VIEHE-KORTTELIN POHJAKERROS